Interview met Patty Bakens

Peelgemeenten

Profielfoto van Patty Bakens

Patty Bakens

Gezins- en jongerencoach

"Doordat we in een regionaal verband samenwerken binnen de Peel zijn er veel korte lijnen met de verschillende gebieden en kunnen we van elkaar leren. Dit ervaar ik als erg prettig."

Welke functie vervul je en waar bestaan je werkzaamheden uit?

Ik ben alweer bijna twee jaar als gezins- en jongerencoach in dienst bij GR Peelgemeenten. Dit is een hele diverse functie. Je bent bezig met uitvoeren, regie voeren en monitoren van de aanvragen. Je doet dan ook echt veel dingen binnen deze functie, je werkt met veel verschillende petten op en dat maakt het dat geen dag hetzelfde is. Je loopt langs het gehele traject mee en het is mooi om de groei te zien door middel van de geboden hulp, of dat nu via ons is, maatschappelijk werk/LEV of andere organisaties. Uiteraard evalueer je telkens tijdens en als afsluiting van ieder traject. Doordat we in een regionaal verband samenwerken binnen de Peel zijn er veel korte lijnen met de verschillende gebieden en kunnen we van elkaar leren. Dit ervaar ik als erg prettig.

Waar word je enthousiast van in je werk?

Het werken met de cliënten is het leukste gedeelte van het werk. Het is fijn om ouders tips en handvatten te kunnen geven, zodat ze weer positief tegen de ontwikkeling van hun kind kunnen aankijken of ze als professional juist dat duwtje in de juiste richting te kunnen geven. Als je dan vervolgens ziet dat de geboden hulp een kind ook echt kan laten groeien, zorgt dat echt voor voldoening. Daarnaast is het mooi dat je als passant echt even onderdeel van hun verhaal bent. Je helpt kinderen groeien en ouders zet je weer terug in hun eigen kracht. Niettemin moet je vraagstukken ook weer los kunnen laten, anders is dit geen passende functie voor je.

Hoe is het om te werken voor GR Peelgemeenten?

Het is heel prettig werken voor GR Peelgemeenten. Er zijn op alle vlakken in de organisatie korte lijnen, dat bevordert de sfeer en dat komt ten goede van je werkzaamheden. Er is echt oog voor de werknemer, als professional en als individu. Er wordt naar je geluisterd en dat geeft veel voldoening. Daarnaast hebben we een fijn team van professionals waar je op kunt bouwen.

Waarom is GR Peelgemeenten dé plek om voor te werken?

Het is een organisatie die zijn medewerkers hoog in het vaandel heeft staan en daar ook echt naar streeft. Je wordt serieus genomen, er wordt naar je geluisterd en met je input wordt ook echt iets gedaan. Er is echt oog voor jou als persoon: waar liggen je talenten en welke handvatten zijn nodig om jou te laten groeien. Zo is er een opleidingsplan dat vorm heeft gekregen met de input van de collega's, zodat dit goed aansluit op onze behoeften.

Welk moment vergeet je niet snel?

Wat een fijne start ik heb gehad! Ik ben goed ingewerkt door het team. Daarnaast zijn de bijeenkomsten die de GR Peelgemeenten organiseert fijne momenten. Zo hebben we eens een speeddate gehad. Daarmee leer je veel collega's eens op een andere manier kennen, dat maakt het persoonlijk. Dat vormt je als organisatie. Zo weten we elkaar gemakkelijk te vinden als je elkaar nodig hebt.

Daarnaast maakte mijn eerste klacht ook wel indruk op me. Je hebt als gezins- en jongerencoach de beste bedoelingen met iedere cliënt voor en als er dan toch een klacht tegen je wordt ingediend, dan overvalt je dat. Het is uiteraard goed dat die ruimte er is voor de inwoners. Maar als het je overkomt is het toch wel even balen. Als professional leer je daarmee omgaan en kom je dat uiteindelijk ook wel te boven.

Wat wil je een nieuwe collega meegeven?

Het werk als gezins- en jongerencoach is echt uitdagend, geen dag is hetzelfde. Je hebt een mooie mix van praktijkgericht bezig zijn en denkwerk. Als je een echte duizendpoot bent, past deze functie helemaal bij je. GR Peelgemeenten biedt je volop kansen om vakinhoudelijke cursussen te volgen, zodat je als professional kunt groeien.