Interview met Noël Silalahi

Peelgemeenten

Profielfoto van Noël Silalahi

Noël Silalahi

Stagiair beleid

"Als student vergroot je niet alleen je kennis, maar je krijgt ook de kans je onderzoeksvaardigheden verder te ontwikkelen."

Welke studie heb je gevolgd en hoe vul je je stage/werkervaringsplek in?

Ik volg de studie bestuurskunde aan Avans Hogeschool in 's-Hertogenbosch. Momenteel zit ik in mijn derde jaar. Tijdens deze opleiding leer je hoe je beleid ontwikkelt in (overheids)organisaties. Wat ik zo interessant vind aan de opleiding is dat je vanuit verschillende perspectieven beleid leert ontwikkelen. Enerzijds werk je met de politiek en anderzijds met het ambtelijk vlak, dat maakt het interessant. Bij GR Peelgemeenten onderzoek ik hoe je bij het inkooptraject van de Wmo de juiste stakeholders betrekt en hen op de juiste momenten voorziet van de juiste informatie voor hun rol in het besluitvormingsproces.

Hoe heb je je eerste tijd bij GR Peelgemeenten ervaren?

Als stagiair ben je redelijk nieuw in het werkveld, dus het is altijd even aftasten. Bij GR Peelgemeenten ben ik goed begeleid om snel wegwijs te worden binnen de organisatie. Op die manier kon ik ook zelfstandig mijn weg vinden als dat nodig was, maar ik werd uiteraard altijd goed begeleid. Met vragen kon ik bij mijn begeleider en collega's terecht of dat nu tijdens vaste momenten was of tussendoor. Daarnaast ben ik ook meteen toegevoegd aan diverse overleggen/werkgroepen, waardoor ik ook inhoudelijk betrokken werd bij de organisatie. Zo werd mij duidelijk hoe de bestuurlijke bril er binnen het sociaal domein uitziet. Deze kennis kon ik meenemen in mijn onderzoek.

Waarom is GR Peelgemeenten dé plek voor een stage/werkervaringsplek?

GR Peelgemeenten onderscheidt zich van andere gemeentelijke overheden omdat het echt een samenwerkingsverband is tussen vijf gemeenten, iedere met eigen lokale belangen, maar met één gemeenschappelijk regionaal doel. Dit maakt het voor een student bestuurskunde interessant om deze organisatiestructuur van dichtbij te mogen meemaken. Daarnaast is de organisatie heel toegankelijk. Toegankelijk op het gebied van collega's die je vooruit willen helpen en die elkaar aanvullen. Kan de ene collega je niet vooruit helpen dan weet diegene bij wie je wél terecht kunt.

Hoe is het om aan de slag te gaan voor GR Peelgemeenten?

In het begin is het nog heel onduidelijk als je als student blanco in een organisatie stapt en nog niet thuis bent in het sociaal domein. In de loop van de tijd krijg je een steeds beter beeld door de collega's die je verder helpen en de kennis die je krijgt aangereikt. Hierdoor kun je als student niet alleen je kennis vergroten maar ook je onderzoeksvaardigheden verder ontwikkelen.

Welk moment vergeet je niet snel?

Tijdens mijn stageperiode werd ook het 5-jarig jubileum van Peelgemeenten gevierd. Het is leuk om samen's activiteiten te ondernemen en ze op een informele manier, buiten je stageopdracht om, te ontmoeten. Op die manier leer je ook collega's kennen waar je binnen je opdracht geen direct contact mee hebt.