Interview met Anne van der Burg en Aniek van Deursen

Peelgemeenten

Profielfoto van Anne van der Burg en Aniek van Deursen

Anne van der Burg en Aniek van Deursen

Recordmanager en Privacy officier

Anne: "Er is een fijne wisselwerking tussen groeien op jouw tempo en meebewegen met de ontwikkelingen van de organisatie."
Aniek: "Het fijne aan een traineeship is dat je naast de nieuwe uitdagende functie waarin je je gaat ontwikkelen ook ondersteuning krijgt om op persoonlijk vlak te werken aan je groei tot professional."

Hoe was jullie eerste tijd bij GR Peelgemeenten?

We zijn als trainees erg goed ontvangen door de organisatie. Op onze eerste werkdag lag er een introductieprogramma klaar voor de komende drie weken. Ook stonden er al een aantal afspraken ingepland. Op die manier konden we de eerste contacten leggen die nodig waren in onze functies. Om ons verder in ons traineeship vooruit te helpen werden we gekoppeld aan een collega, onze buddy. Dit was ons vaste aanspreekpunt gedurende het traineeship. Zo konden we onze vragen altijd bij iemand kwijt en konden we leren van hun kennis als professional.

Welk moment vergeet je niet snel?

Het project waar we beiden bij betrokken waren, bestond uit het opzetten van nieuwe systemen in het kader van de privacy en de archivering. Dit was een groot project, maar de organisatie had vertrouwen in ons, waardoor we een verantwoordelijke rol kregen in dit project. Daar kijken we echt positief op terug. Op deze manier konden we stappen zetten als trainee, we hebben mooie mijlpalen behaald en een bijdrage mogen leveren aan de stevigheid van de organisatie. Door onze goede introductie was er draagvlak voor de onderwerpen waar we onder meer binnen dit project mee bezig zijn geweest.

Anne

Daarnaast ben ik trots op de trainingen die we hebben georganiseerd voor de introductie van deze nieuwe systemen. We konden middels deze trainingen de hele organisatie meenemen in de veranderingen. Voor alle collega's uit de gebieden heeft dit veel opgeleverd voor onze zichtbaarheid in de organisatie en voor hoe de systemen zijn ontvangen. Dit is bevorderend voor het vervolgtraject.

Aniek

Verder ben ik trots op de cybercrisisoefening die ik heb georganiseerd. We oefenden met het crisisteam hoe te reageren op een cybercrisis, we hebben besproken welke ontwikkelingen daarbij komen kijken en we toetsten de inhoud van ons protocol. De manier waarop de collega's hun bijdrage leverden aan deze oefening en openstonden voor mijn kennis is iets om trots op te zijn.

Waarom is GR Peelgemeenten de plek voor een traineeship?

Collega's staan open voor je inbreng en je krijgt goede begeleiding als trainee. Je collega's zien je als gelijkgestemde. Natuurlijk gaat niet alles in een keer goed, maar er is ruimte om te ontwikkelen en te groeien door middel van positieve feedback. Het fijne aan een traineeship is dat je naast de nieuwe uitdagende functie waarin je je gaat ontwikkelen ook ondersteuning krijgt om op persoonlijk vlak te werken aan je groei tot professional.

Hoe is het om te werken als trainee bij GR?

Er is een fijne wisselwerking tussen groeien op jouw tempo en meebewegen met de ontwikkelingen van de organisatie. Je kunt bij alle collega's terecht voor hulp waar nodig. Er is ruimte om te groeien en te leren terwijl je werkt. Je kunt jouw talenten inzetten daar waar deze het beste naar voren komen. De organisatie staat niet stil en dat is het mooie aan GR Peelgemeenten. Je leert echt hoe het is om te werken bij een overheidsorganisatie.

Welke functie vervul je en waar bestaan je werkzaamheden uit?

Anne

Ik heb algemene cultuurwetenschappen en internationale letterkunde gestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ik had altijd al affiniteit met het grondig doornemen van teksten om te duiden wat de betekenis en het doel is van de inhoud, maar het spreekt mij ook aan contact te hebben met mensen en hen vooruit helpen. Zo ben ik bij de functie als recordmanager binnen de overheid uitgekomen. Recordmanager is een overkoepelende term, ik specialiseer me in de archiefwet en het informatiebeheer. Het is een dynamische functie waarbij je bezig bent om het archiefproces al op voorhand in te richten, zodat je nadien niet meer bezig hoeft te zijn met waar je je stukken moet bewaren. Je neemt een stukje zorg weg voor je collega's en dat maakt de functie waardevol.

Aniek

Ik heb integrale veiligheidskunde gestudeerd aan Avans Hogeschool in 's-Hertogenbosch. Hier heb ik de minor privacy en informatiebeveiliging gevolgd. Deze richting sprak mij het meeste aan. Ik heb een gecombineerde functie van privacy officer en CISO. Aan de ene kant let ik op de gegevensverwerking van onze klanten: welke persoonsgegevens worden er verwerkt en hoe borgen we de privacy van ieder individu? Daarnaast kijk ik naar de beveiliging van deze informatie. Hoe beschermen we onze informatie tegen datalekken, fouten of cyberaanvallen? Het is een brede functie, maar dat maakt het juist zo afwisselend.