Interview met Anke Kerssemakers

Peelgemeenten

Profielfoto van Anke Kerssemakers

Anke Kerssemakers

Wmo-consulent

"Het is mooi om te zien hoe je de zelfredzaamheid van de inwoner kunt vergroten. Je kunt mensen wijzen op alle mogelijkheden die passen bij hun situatie."

Welke functie vervul je en waar bestaan je werkzaamheden uit?

Ik werk als Wmo-consulent in de flexpool. Dat wil zeggen dat je werkzaam bent daar waar één van de vijf Peelgemeenten de extra kracht kan gebruiken. Als Wmo-consulent handel je zorgvragen af, bijvoorbeeld voor vervoersvoorzieningen als een scootmobiel of rolstoel, maar ook huishoudelijke ondersteuning of individuele begeleiding. Naar aanleiding van de melding die de inwoner doet, ga ik op huisbezoek en breng ik de situatie in kaart. Je kijkt of er hulp uit eigen kring is of dat er andere hulp geboden kan worden. Je probeert de zorgvraag te achterhalen, want iedere situatie is anders. We streven ernaar dat iedereen kan blijven participeren in de samenleving.

Waar word je enthousiast van in je werk?

Het contact met de inwoner. Je behandelt de zorgvraag echt van begin (melding) tot eind (beschikking) af. Het is mooi om te zien hoe je de zelfredzaamheid van de inwoner kunt vergroten. Je kunt mensen wijzen op alle mogelijkheden die passen bij hun situatie. Soms zijn er voorliggende voorzieningen waar de inwoner niet van op de hoogte is. Hiermee zijn zij soms ook geholpen, zonder dat er een Wmo-voorziening nodig is. Omdat alle situaties anders zijn vraagt het soms ook om maatwerk. Daarnaast zorgt de combinatie van huisbezoeken en administratief werk voor de nodige afwisseling in het werk.

Hoe is het om te werken voor GR Peelgemeenten?

Het is een leuke organisatie om voor te werken. Tijdens mijn opleiding tot Wmo-consulent mocht ik hier stage lopen en werkervaring opdoen. Nadat ik de opleiding had afgerond, mocht ik hier blijven werken en in de tussentijd heb ik veel mogen leren. GR Peelgemeenten is een persoonlijke organisatie, je bent echt van toegevoegde waarde. Er is genoeg ruimte om te groeien door middel van vakinhoudelijke trainingen, zo kun je als professional echt stappen zetten. De collega's zijn vriendelijk, behulpzaam en gezellig, dat is ook niet geheel onbelangrijk. Ondanks dat je in verschillende gebieden werkt, ben je ook buiten je eigen team ook een team als organisatie. Je bent samen echt een geheel.

Waarom is GR Peelgemeenten dé plek om voor te werken?

Je bent werkzaam in de gehele Peelregio, dat is heel prettig. Verder kun je er als professional echt leren terwijl je werkt. Er is veel persoonlijk contact en collegialiteit. En niet te vergeten de leuke collega's.

Welk moment vergeet je niet snel?

Dat ik ook na mijn stage en werkzame jaren als consulent nog steeds een heleboel kansen krijg om te groeien. Je staat als professional echt niet stil. De sfeer tussen de collega's is ook iets dat ik niet snel vergeet, zowel op formele bijeenkomsten als tijdens de activiteiten van de personeelsvereniging. Je moet het gewoon meemaken om te weten hoe het is.

Wat wil je een nieuwe collega meegeven?

Het vak als Wmo-consulent is super leuk en afwisselend. Je haalt er veel voldoening uit en als je echt een mensenmens bent dan zit je op deze functie helemaal op je plek. Zeker bij een organisatie die zoveel oog voor je heeft en waar je zoveel autonomie krijgt.